Mekteb

Zašto volim Muhameda a.s ? - Amna Okanović

 

U životu uvijek nekog volimo. Volimo roditelje jer se brinu o nama, volimo učitelje jer nas uče korisnim stvarima, volimo svoj dom jer nam pruža toplinu, volimo svoju domovinu jer nam daje zaštitu i sigurnost.

Volimo i ljude koji nam u životu pomažu da bezbjedno pređemo ulicu, da nađemo dobrog prijatelja, da nađemo pravi put ako zalutamo.

A zašto volim Muhammeda, a.s.? Volim ga zato što je još kao mali ostao bez roditeljske ljubavi, a nama je preporučio ljubav. Volim ga zato što je u životu često bio izložen neprijatnostima, a nama je preporučio da se lijepo ponašamo prema svim ljudima. Volim ga jer je kao dijete bio pošten, nije lagao, krao, varao, volim ga ...

Volim ga i zato što je iz užarene pustinje svijet obasuo svježinom, što je beduinskoj majci vratio osmijeh na lice kada bi rodila žensko dijete, volim ga što je robovima dao slobodu i oslobodio ih teških lanaca.

Volim ga što svojim nurom otjera mrak neznanja i čovječanstvo povede svijetlim putevima života.

Volim ga zato što očisti duše, što otjera mržnju i zavist, što lažna božanstva otjera u nepovrat i ljude obasja vjerom samo u jednog Boga.

Volim ga jer je poštovao starije, volio djecu i pomagao slabe i nemoćne.

Volim ga jer nam je donio islam i naučio nas kao da živimo, da volimo ljude, da budemo čisti i uredni i u duši i u svom domu, da poštujemo starije i da svjetlo islama što duže i dalje sja.

 
Volim ga jer je to naš učitelj koji nas nauči da vječno živimo ostavljajući na ovom svijetu trag dobrote i ljubavi prema ljudima.

 

AMNA (SALIM) OKANOVIĆ

 

rođena 1999. godine

mekteb «Lukavac Grad»

muallima Hasiba Saračević

 

 

Copyright © 2013 Rijaset Islamske Zajednice u BiH