Mekteb

Hadž

PUTOVANJE ŽIVOTA

 

makkah1Nema važnijeg, vrjednijeg, dostojanstvenijeg i dražeg putovanja od posjete i obilaska Kabe - najstarije, najčasnije, najvrjednije i Allahu, dž.š. najmilije građevine na Zemlji. Čast i slast zijareta Harema Kabe, ‘Arefata, Muzdelife, Mine, i kompleksa Poslanikove džamije u Medini - najuzvišenijeg događaja u čovjekovom životu pruža se samo sljedbenicima islama.

Pripreme za takvo putovanje započinju od momenta kada čovjek postane svjestan nenadmašne vrijednosti i ljepote islamskog načina života i traju sve dok svojim očima ne ugleda i svojim srcem ne osjeti da je Kaba tu ispred njega, dok je ne dotakne i dok je u tavafu sedam puta ne obiđe. I do tada, a posebno nakon toga, on se više nikada ne dovaja od Kabe. Zato je putovanje na hadž - putovanje života, putovanje koje se ne završava. Hadž je putovanje koje traje i traje.

Oči koje su svjedočile ljepotu Kabe, ruke koje su svjedočile njenu glatkoću, srce koje je svjedočilo snagu vjere u njenoj blizini - ostaju njeni doživotni gosti i svjedoci.

Otići Kabi, ponajprije znači doći sebi onakvim kakvim smo u svojoj prirodi i svojoj suštini stvoreni - vjernicima i doborčiniteljima. Kad sebi kao takvima dođemo, ne možemo naći nijedan razlog da se od toga vratimo.

 

I. Begović

Copyright © 2013 Rijaset Islamske Zajednice u BiH