Mekteb

Obilježavanje Bajrama

PROGRAMU tradiciji obilježavanja Bajrama na našim prostorima je i priređivanje posebnih svečanih programa kao što su: akademije, mevludi, kolažni programi koji uključuju ilahije, kaside, recitale i sl., kao i druge različite oblike druženja i javnog obilježavanja ovih mubarek dana.

 

Datum posljednje izmjene petak, 14 Decembar 2012 10:52

Klikova: 3640

Opširnije: Obilježavanje Bajrama

Ljubav prema Muhammedu, a.s.

Uzvišeni Allah kazao je u Kur'anu da vjernici u Resulullahu, Muhammedu, neka je na njega Allahov mir i spas; najljepši uzor te da, ako Allaha vole, trebaju Poslanika, a.s., slijediti i na njega salavate učiti.

 

Datum posljednje izmjene srijeda, 12 Decembar 2012 17:23

Klikova: 4354

Opširnije: Ljubav prema Muhammedu, a.s.

Čari avlije

Svaki narod ima svoju kulturu življenja u što, pored ostalog, spada način odijevanja, ishrana, arhitektura i slično. Kulturu življenja uveliko određuje tradicija koja se njeguje, vjerovanje, ekonomska moć, nivo obrazovanja i drugo. Kod nekih naroda vjera ima presudnu ulogu u formiranju kulture življenja.

 

Datum posljednje izmjene srijeda, 12 Decembar 2012 17:17

Klikova: 3863

Opširnije: Čari avlije

Trenuci odmora

Gotovo da nema nijednog naroda a da u svojoj tradiciji nema određeni trenutak dana koji posvećuje samo sebi i zadovoljavanju svoje navike ispijanja toplog napitka.

Datum posljednje izmjene srijeda, 12 Decembar 2012 17:14

Klikova: 2275

Opširnije: Trenuci odmora

Slikanje

Poznato je da se u islamskoj tradiciji slikarstva primat daje slikanju prirodnih motiva i ornamentike. Takav pristup podsticao je umjetnike da detalje iz prirode, prije svega ljepote iz biljnog svijeta prenose na svoja slikarska platna, a zanatlije da tim motivima uljepšavaju svoje proizvode.

 

Datum posljednje izmjene srijeda, 12 Decembar 2012 15:58

Klikova: 2906

Opširnije: Slikanje

Ljepota, sklad i ravnoteža

U islamu ljepota i sklad nisu neostvarivi ideali već realnost koju čovjek može bez poteškoća ostvariti ako ima osjećaj za ovim vrijednostima i ako zna cijeniti važnost ravnoteže.

 

Datum posljednje izmjene četvrtak, 13 Decembar 2012 16:32

Klikova: 1971

Opširnije: Ljepota, sklad i ravnoteža

Copyright © 2013 Rijaset Islamske Zajednice u BiH