Mekteb

Tešanj: Dan ekologije u mektebima

 

U sklopu redovnih aktivnosti Medžlis IZ-e Tešanj je i ove godine aktuelizirao pitanje ekologije, odnosno obaveze čuvanja prirode - blagodati, kroz obilježavanje Dana ekologije u mektebima.

U petak, 04.04.2014. godine, pročitana je jedinstvena hutba u džamijama na području Medžlisa, u kojoj je između ostalog rečeno: Neki su, proučavajući tu vezu između čovjeka i njegove prirode – zemlje, rekli: Ljudsko tijelo je zemlja, a Zemlja je kao ljudsko tijelo. Zemlja kao i ljudsko tijelo ima svoj krvotok - to su njene rijeke i potoci. Zemlja ima svoja pluća - to su njene šume i biljke. Ona ima i svoj ukras – to su njena brda i planine. I kao što čovjek čuva, štiti, čisti i uređuje svoje tijelo, tako treba da čuva, štiti, čisti i uređuje Zemlju od koje je stvoren i na kojoj živi. Jer kao što nečistoća i zapuštenost uzrokuje razne bolesti koje ugrožavaju nas i naš život, isto tako i nečiste rijeke, šume, livade i putevi uzrokuju zagađenost vode, zraka, zemljišta – odnosno ugrožavaju život Zemlje. Ne štititi tijelo znači izložiti ga bolesti. Zagaditi vodu, zrak, zemljište znači izložiti Zemlju uništenju, a izložiti Zemlju uništenju znači ugroziti i svoj život na njoj...

U subotu, 05.04.2014. godine, muallimi sa polaznicima mektebske nastave održali su zajednički čas na temu „Obaveze čuvanja prirode-blagodati“. Nakon toga, organizovano je čišćenje i uređenje džamijskog dvorišta, puteva, vakufskih parcela... Efekti ove akcije su vidljivi na fotografijama iz priloga.

Molimo Allaha, dž.š., da nam oprosti grijehe, da nam pomogne da zaštitimo bašče i rijeke, te da nas nastani u džennetskim baščama, kroz koje teku rijeke.

  • 01
  • 02
  • 03

Copyright © 2013 Rijaset Islamske Zajednice u BiH