Mekteb

Takmičenje polaznika mektebske nastave u streljaštvu

mev-svec-tes-01-2013-1U subotu, 26.01.2013. u O.Š. Rešad Kadić u Tešnju, MIZ Tešanj u saradnji sa „Klubom strijelaca Tešanj“ organizovao je takmičenje polaznika mektebske nastave u streljaštvu.

Streljaštvo je jedna od disciplina koje nam je naš Poslanik, Muhammed, s.a.v.s., preporučio. Stoga je ovo bila prilika da u okviru aktivnosti MIZ Tešanj u povodu obilježavanja „Dana rođenja Poslanika, Muhammeda, s.a.v.s.,“ oživimo, aktualiziramo i populariziramo ovu plemenitu vještinu koja je sunnet našeg Poslanika, kao i da pozovemo naše polaznike mektebske nastave da se bave ovom vještinom.

Na ovom takmičenju učestvovala su 32 polaznika mektebske nastave, po jedan takmičar – predstavnik iz svakog džemata. (Džemati: Avdi-pašina džamija, Hamzi-begova džamija i džemat Mračaj-Potočani nisu se odazvali i nisu učestvovali u takmičenju).

Takmičenje je otvoreno učenjem Kur'ana hfz. Almira Salkanovića. Prisutnima su se obratili Ramo ef. Svrzo, prof. - koordinator MIZ Tešanj za rad sa omladinom, Muris Prnjavorac – predsjednik „Kluba strijelaca Tešanj“, kao i gl. imam MIZ Tešanj, mr. Fuad Omerbašić.

Nakon završenog takmičarskog programa, najuspješnijim polaznicima dodijeljene su diplome za osvojena prva tri mjesta i prigodne nagrade, a organizatorima i domaćinima zahvalnice. Najuspješniji polaznici mektebske nastave u streljaštvu su:

1. Kruško Smajo – Miljanovci Novi (25)
2. Ogrić Nermin – Kraševo (22)
3. Salkanović Esmin – Medakovo (19) i
4. Hasanbašić Salmir – Trepče (19)

Na kraju, koristim ovu priliku da čestitam učesnicima, posebno onim najuspješnijim, i da se zahvalim domaćinima, O.Š. Rešad Kadić, i „Klubu strijelaca Tešanj.

Ramo ef. Svrzo, prof.

Copyright © 2013 Rijaset Islamske Zajednice u BiH