Mekteb

PAKETIĆI U SREBRENIKU, DŽEMAT CENTAR

Pripreme za Bajram uvijek počinju nekoliko dana prije. Kad je u pitanju Kurban-bajram, najprije se obilaze kuće onih se se spremaju na hodočašće u Sigurni Grad. Pred Bajram, muškarci traže pogodne kurbane,a  hanume posebno urede kuće, pa one mirišu i blistaju.

Na dan Bajrama, muškarci odlaze na Bajram-namaz obučeni u najbolja odijela. Tako je bilo i u džematu Centar Srebrenik.

bajramski-paketi

Djeca uglavnom dijele kurbane i pri tome budu darivani poklonima.

Ovog Bajrama (kao i prethodnih) najmlađi u džematu Centar Srebrenik su imali dodatni razlog za radost. Bajramska radost upriličena je u Gradskoj džamiji u Srebreniku drugog dana Bajrama (27.11.2012.), za učenike mekteba Centar Srebrenik i za ostele mališane. Prelijepi ambijent Gradske džamije u Srebreniku, dodatno  je bio okićen i obasjan nasmijanim i veselim licima mališana.

Oko 160 nasmijanih lica izašlo je iz džamije sa paketićima na kojima je ispisano: BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN, džemat Centar Srebrenik.

Imam Gradske džamije, Emir ef. Brašnjić, je sa članovima džematskog odbora učenicima čestitao Bajram poželivši im mnogo uspjeha u školovanju i životu općenito. Čestitka je upućena i roditeljima, sa željom da se ispune njihova očekivanja i nade sa kojima djecu ispraćaju u mekteb.

EMIR BRAŠNJIĆ

Copyright © 2013 Rijaset Islamske Zajednice u BiH