Mekteb

Doček Nove hidžretske godine

Imami su u saradnji sa džematskim odborima i polaznicima mektebske nastave odabrali po dvije porodice, uglavnom slabog imovnog stanja i obišli ih, te podijelili trenutke zajedničkog muhabbeta. Tradicionalno, proučen je mevludi šerif u džematu Voznik, koga su izveli imami Medžlisa Bugojno, a prigodan vaz održao je Vehid ef. Arnaut, glavni imam.

U Livnu

U dogovoru i saradnji sa Medžlisom IZ Livno, Medžlis IZ Bugojno i Vokalni ansambl Bugojno priredili su Večer Hidžre u Domu Kulture u Livnu. Hladnu zimsku noć grijala su vjernička srca, prelijepo izvođenje ilahija i kasida, učenje Kur’ana Časnog, te kazivanje o likovima koji su ovjekovječili Hidžru i kazivanje o njoj. Prijatna domaćinska atmosfera olakšala je svaki napor puta po snijegu i hladnoći od Bugojna do Livna. Kulminacija radosti bila je informacija koju je saopćio glavni imam u Livnu Dževad ef. Hadžić o povratu vakufskih prostora u vlasništvo Medžlisa Livno, oduzetih u godinama poslije drugog svjetskog rata. Bio je to najljepši hidžretki poklon muslimanima Livna od strane Općinskog vijeća Livna.

U Kupresu

Prvog dana muharrema, imami Medžlisa Bugojno, na čelu sa glavnim imamom, priredili su program u povratničkom džematu Kupres. Imami su nakon podne-namaza proučili Mevlud-i šerif, a nakon Mevluda uslijedila je radost za najmlađe – podjela paketića, koje je obezbijedio Medžlis IZ Bugojno. Paketiće je podijelio najstariji imam, Muradif ef. Šljivo. Nakon Mevluda i podjele paketića uslijedilo je druženje džematlija sa gostima iz Bugojna, prepuno emocija i slatkog mehabbeta.

 

 

Copyright © 2013 Rijaset Islamske Zajednice u BiH