Mekteb

Mevludski dani u Bugojnu

 

Druženje polaznika mekteba uz film „Poruka“

 

U cilju obilježavanja mjeseca rebiu-l-evvela, kao mjeseca Božijeg poslanika Muhammeda a.s.,a prema planu aktivnosti medžlisa Bugojno, u nedjelju 06.02.2011.g., polaznici mektebske nastave iz džemata Karadže, Kopčić i Golo Brdo su zijaretili KSC Bugojno gdje su imali priliku pogledati film Er-Risaleh/Message - Poruka, poznatijeg pod imenom Pod zastavom Muhammeda a.s.

poruka-film1

Autentičnost ovog filma je potvrdila i ulema sa najstarijeg svijetskog univerziteta Al-Azhar. Cilj ovog zijareta je bio da se djeca upoznaju sa početcima poslaničke misije Božijeg poslanika Muhammeda s.a.w.s., ali i međusobno upoznavanje i druženje. Neki od polaznika mektebske nastave su iznjeli i svoje mišljenje o ovom zijaretu;

            poruka-film2

 

Tupo Asmer, polaznik mekteba Karadže: «Ovo je zaista lijepa prilika za druženje, gledali smo jedan zaista dobar film iz kojeg se mnogo toga da naučiti, isto tako upoznao sam nove drugove sa kojima ću ako Bog da ostati u kontaktu.»

 

Polaznici su film gledali uz svoje muallime: Adnan ef. Jusufspahića, Hafez ef. Šošića i Izet ef. Heru.

  

Bugojno, 06.02.2011.

 

KUTE - PREDAVANJE

 

Da se želje o druženju u džematu Kute počinju ostvarivati sa izgradnjom džamije, bilo je jasno u četvrtak 10.02.2011. godine kada je nakon jacije namaza održano predavanje o porukama mevluda. U prisustvu povratnika na Kupres, kao i njihovih rođaka iz Bugojna, Vehid ef. Arnaut održao je predavanje, i na zadovoljstvo svih prisutnih poslao poruku o tradiciji i porukama Mevluda u našoj praksi. Kako je istakao imam džemata Kupres Miralem ef. Duzen, bila je ovo još jedna u nizu prilika za zajednički susret, pouku i druženje. Nakon jacije namaza i predavanja, druženje je nastavljeno uz kahvu i priču o problemima povratnika i načinima kako ih prevazići, kao i o mjesecu mevluda i ljubavi prema Poslaniku a.s.

Medžlis Bugojno ovakvim sadržajima oživljava vjerski život među povratnicima ali i razumijeva njihove probleme i pokušava im pomoći. O ovom druženju će se još pričati u Kutama i Kupresu, a našim povratnicima želimo svaki hair i sreću.

 

 

POSJETA CENTRU PRINCEZE DŽEVHERE

 

U pratnji svoga muallima Husejin ef. Čehića sedamdesetak polaznika mektebske nastave džemata Glavice posjetilo je Kulturni Centar Princeze Dževhere. Bila je ovo planirana posjeta u nizu aktivnosti na području Medžlisa Bugojno u mjesecu rođenja Božijeg Poslanika a.s..Vrijedno osoblje Centra na čelu sa Ajadom Jasinom, provelo je polaznike kroz sve prostorije i upoznalo ih sa sadržajima koji se tu odvijaju. Upravo u tom vremenu održavala se i proba polaznika mekteba Princeze Dževhere za dječiji mevlud koji se održao u popodnevnim satima, što su polaznici iskoristili za upoznavanje i druženje. Nakon podrobnih informacija o radu i aktivnostima Centra, polaznicima su podijeljene prigodne hedije koje je obezbijedila uprava Centra. Posjeta je završena zajedničkim klanjanjem podne namaza i fotografisanjem za sjećanje na ovu prelijepu posjetu. Polaznici su bili zadovoljni, a mi koristimo priliku da se zahvalimo upravi Centra, a posebno direktoru šejhu Rahmetullahu al-Gariju.

 

„DJEČIJI MEVLUD"

 

Nastavljajući tradiciju učenja mevluda, polaznici mekteba Princeze Dževhere su u subotu 12.02.2011. godine, nakon ikindije namaza u prisustvu roditelja i prijatelja proučili „Dječiji mevlud". Ovaj program je bio kombinacija mnogo zanimljivih sadržaja, učenja Kur'ana, salavata i tekbira, učenja ilahija i kasida, recitiranja stihova, multimedijalne prezentacije poruka Muhammeda a.s., igrokaza i nadasve mladosti i ljepote. Vrijedni muallimi Mirnes ef. Šehić, Mehmed ef. Čehaja i Salih ef. Indžić su uložili mnogo truda da pripreme radost svim posjetiocima i u tome su svakako uspjeli. Prisutnima se u okviru programa obratio i šejh Rahmetullah al-Gari, direktor Centra, koji je ukazao na važnost slijeđenja sunneta Muhammeda a.s. Bila je to još jedna u nizu lijepih i dopadljivih aktivnosti u mjesecu sjećanja na rođenje posljednjeg Božijeg Poslanika a.s.

 

POSJETA DOMU ZDRAVLJA I BOLNICI BUGOJNO

 

Obići bolesnika i obradovati ga spada u lijepa i sevab djela koja je preporučio naš Poslanik Muhammed a.s.. Oživljujući tu praksu, baš u vrijeme sjećanja na njegovo rođenje, polaznici mekteba Gaj su u nedjelju 13.02.2011. posjetili bolesnike bolnice i doma zdravlja u Bugojnu. Tom prilikom su svakom bolesniku uručili i prigodnu hediju, koju je obezbijedio njihov džematski odbor, nakratko razgovarali sa njima, ali  i sa osobljem koje se brine o zdravlju bolesnika. Suljo ef. Čakić, njihov muallim bio je više nego zadovoljan ovom posjetom jer je praktično pokazao polaznicima jedan sunnet Allahovog Poslanika. Svi posjećeni bili su dirnuti pažnjom najmlađih i njihovom spremnošću da jedan sahat svoga vremena odvoje za njih. Svakako treba istaknuti i humano osoblje ovih ustanova i njihovu spremnost na pomoć i saradnju.

 

PREDAVANJA U SULTAN AHMEDOVOJ DŽAMIJI

 

Četiri petka u mjesecu rebiu-l-evvelu u Sultan Ahmedovoj džamiji u Bugojnu su rezervisana za predavanja o Muhammedu a.s.. Ciklus predavanja započeo je Enes ef. Omerović, glavni imamm MIZ Gornji Vakuf, zatim Vehid ef. Arnaut, glavni imam MIZ Bugojno, a slijede i dvojica braće, hafiza časnog Kur'ana, Almir ef. i mr. Elvir ef. Duranović. Predavanja i prigodni programi realiziraju se nakon jacije namaza a broj prisutnih je potvrdio da je ova aktivnost pun pogodak. Sve aktivnosti u ovom džematu su podržane od strane džematkog odbora na čelu sa Farizom Šečićem i imamom mr. hfz. Elvir ef. Duranovićem. 

 

MEVLUD ZA ŽENE

 

Da u programskim sadržajima u povodu 12. Rebiu-l-evvela ni žene nisu zaboravljene potvrđuje i poseban mevlud organiziran u džematu Karadže u Bugojnu. Predvodeći učače mevluda, muallima Suvada Šehić se pobrinula, da se sa ovom praksom nastavi, kao i da se obogate ovakva druženja, sa sijelom nakon mevluda. Proučen je mevlud u prisustvu džamije pune žena koje su uživale u prelijepim glasovima i poučnom predavanju muallime Vahide Arnaut. Premda je mevlud trajao prilično dugo, osjetila se želja da potraje i više, te je dogovoreno da se ovakva praksa nastavi, jer su žene željne i potrebne  ovakvim druženjima.

mevlud-bugojno1

 

POSJETE SOCIJALNO UGROŽENIH U KARADŽAMA

 

Džematski odbor džemata Karadže je pokrenuo akciju prikupljanja pomoći ugroženim kategorijama i naišao na neočekivanu podršku džematlija. Dobrovoljnim prilozima prikupili su pomoć u iznosu od 800 KM. Za navedeni iznos su kupljene namirnice ali i druga potrebna pomoć i uručena u sedam porodica koje su socijalno ugroženi. Bila je ovo akcija puna suza ali i radosti, što su se bar na trenutak ove porodice učinile sretnim. Kompletan izvještaj o ovoj akciji sa fotografijama je prikazan na oglasnoj ploči u džamiji kako bi se potakli i drugi na slične korake. Za napomenuti je svakako da su ovu akciju uglavnom vodili omladinci iz džemata Karadže.

 

  

PREDAVANJA; VRBANJA I PORIČE

 

Prigodnim predavanjima u džematima Poriće i Vrbanja obilježen je dan rođenja Poslanika a.s.. U Poriču je, u ugodnom ambijentu, vrlo nadahnuto, održao predavanje mr. Hfz. Elvir Duranović, koji je govorio o Poslanikovoj a.s. ličnosti i ljubavi spram njega. U Vrbanji je Abdulaziz ef. Hodović vratio sjećanja na Poslanikov a.s. doprinos ljudskom rodu i našoj obavezi da ga slijedimo. Prisutni su iskazali svoje zadovoljstvo ovakvim aktivnostima i pozvali da tako bude i češće

 

POSJETA PRIVREDNOM SUBJEKTU „KOŽARA" BUGOJNO

 

„Živjeti od rada svojih ruku" bilo je geslo koje je rukovodilo polaznike mekteba Voznik da u ponedjeljak 14.02.2011. godine, u okviru aktivnosti povodom Mevluda, posjete privredni kompleks Kožare u Bugojnu. Mekteblije su imale priliku da se upoznaju sa načinom prerade kože, kao i sa procesima kroz koje se od nje izrađuju najfiniji odjevni predmeti. Direktor Tupo Akif, veoma uspješan privrednik, proveo je polaznike kroz fabrike; za preradu kože, za izradu obuće, za obradu krzna i pokazao im je gradsku kotlovnicu za grijanje, koja se nalazi u krugu fabrike. Sve je ovo izazivalo divljenje i zanimanje pametnih dječijih glava, pa su neki pitali kako da se uposle u ovim procesima, a neki obećali da će vrijednije učiti kako bi radili lakše poslove. Na kraju posjete svi polaznici su bili počašćeni ćevapima, sokom i privjeskom sa znakom fabrike koju su posjetili da im bude uspomena na ovo lijepo druženje.

mevlud-bugojno2

 

mevlud-bugojno3

 

 

AKIKA U PORODILIŠTU BUGOJNO

 

Roditi se na isti dan kada je rođen Poslanik Muahmmed a.s. svakako je velika radost. Upravo tu radost podijelili smo sa Bevab Aldijanom i Muminović Senadom u bugojanskom porodilištu 12. rebiu-l-evvela, kada su njih dvije, hairli na ovaj svijet, donijele po jednu zdravu i lijepu djevojčicu. Tim povodom, Glavni imam Vehid ef. Arnaut je posjetio porodilište i proučio ovim djevojčicama ezan, ikamet i dovu, a muallima Vahida Arnaut u ime Medžlisa Bugojno uručila prigodne poklone. Brigu o porodiljama, kao i susretljivost za ovaj trenutak, pružili su babica Safeta Đukić i doktor Reuf Hadžibegović koji su mnoge bračne parove, u Bugojnu i šire, radovali prinovom. Još jednom, koristimo priliku da čestitamo roditeljima prinovu a široj zajednici dva nova člana.

mevlud-bugojno4

 

mevlud-bugojno5

 

mevlud-bugojno6

 

MEVLUD U DŽEMATU GRAČANICA

Džemat Gračanica spada u jedan od najaktivnijih džemata na području  Medžlisa Bugojno, što je pokazao još jedanput. Nakon što su uveli grijanje u džamiju, opremili mektebsku učionicu i uradili još niz hairli poslova, na mevlud su planirali proučiti i dovu za hair sahibije ali i pokazati džematlijama u što su potrošeni njihovi prilozi. Tako su u saradnji sa Medžlisom Bugojno 14.02.2011. godine nakon jacije namaza ugostili petnaest imama i prepunu džamiju džematlija. Mevludom koji je razgaljivao srca imami su uljepšali mevludsku noć, a džemat pratio u učestvovao u učenju. Da radost bude veća, svečanost svečanija, gost predavač je bio prof. dr. Džemaludin Latić, koji je nadahnutim govorom o Poslanikovoj ličnosti oduševio sve prisutne. Nakon programa sijelom je nastavljeno druženje a prof. Latić nije ostavljen na miru, jer su uslijedila bezbrojna pitanja, te se noć učinila kratkom. Ova manifestacija je iskorištena da se podnese i kraći izvještaj o urađenim poslovima što je učinio imam Muzafer ef. Latić. Džematski odbor na čelu sa hadži Bajrudinom Korenićem u kompletnom sastavu bio je na hizmetu svo vrijeme. Sve čestitke i nada da će još mnogo lijepih druženja dočekati Gračanica.

mevlud-bugojno7

 

mevlud-bugojno8

 

SAT NASTAVE O POSLANIKU A.S.

 

Na sastanku aktiva vjeroučitelja, sa glavnim imamom u Bugojnu, dogovoreno je da se u sklopu obilježavanja rođendana Poslanika, dan nastave u školama, u utorak 15.02.2011. godine, posveti životu Poslanika a.s. i njegovoj ličnosti. Na prijedlog vjeroučitelja u školama, koje imaju mogućnosti putem oglasa, novinarska sekcija je pripremila prigodan petnaestominutni program u kojem je život Poslanika a.s. bio centralna tema. Ovakav koordiniran pristup pokazao je svoju opravdanost jer su mnogi učenici bili oduševljeni pripremljenim programom, a neki su potaknuti ovim aktivnostima uradili i portofolij na oglasnim tablama u školi, koji govori o Poslanikovom a.s. životu i njegovom doprinosu čovječanstvu.

 

 

 NVO"SUNCE" U DERVETINAMA

Drvetine su 19.02.2011. godine bile džemat gdje se promovira mladost i znanje. Nevladina organizacija „Sunce" iz Bugojna, je u saradnji sa džematom Dervetine izvela program za najmlađe i njihove roditelje. NVO „Sunce" se bavi edukacijom najmlađe populacije i ovo je bila prilika da pokažu dio svoga bogatog repertoara. Program je izveden u amfiteatru O.Š. „Drvetine". Prelijepi dječiji glasovi prisutne su oduševljavali recitalima, učenjem Kur'ana, igrokazima, ilahijama i igrom. Radost roditelja je bila vidna na licima, a pametne dječije glave su slale poruke vječitih mudrosti. Kako reče Elvedina Šabić, predsjednica,"ovo je naš mali doprinos u velikoj manifestaciji sjećanja na našeg Poslanika a.s.". Da ukupan program bude na nivou, pobrinuo se džematski odbor Drvetina, koji je sve učesnike i posjetioce počastio prigodnim poklonima, a imam džemata Mehmed ef. Riđić je poručio da će biti još mnogo ovakvih i sličnih druženja, posebno u saradnji sa organizacijama koje se bave edukacijom, kao što je NVO „Sunce".

 

mevlud-bugojno9

 

DEBATNI KLUB POLAZNIKA MEKTEPSKE NASTAVE KULA-ROVNA

 

Kako bi na zanimljiv način učili o životu Poslanika a.s. polaznici mektebske nastave džemata Rovna i Kula su u nedjelju 20.02.2011. godine organizirali debatu na tu temu.Polaznici iz Kule su izložili život Poslanika od rođenja do hidžre; Dželilović Belmin - Arabija, Mekka i rođenje Muhammeda a.s., Mlivo Uzeir- Poslanikovo djetinjstvo i život prije poslanstva, Melić Nejra - Poslanikova porodica i potomstvo, Dželilović Nejla - Najava poslanstva, prva Objava, tajno i javno pozivanje u islam.

Polaznici iz Rovne su govorili o životu Poslanika nakon hidžre; Jusufbašić Dženan - Hidžra, Kvrgić Adelisa - Izgradnja novog društva, Husić Nermin - Bitka na Bedru i Uhudu, Husić Saliha - Oprosni hadž i preseljenje.

Uvodnu riječ je kazivala Melić nejla a završnu Mlivo Ilhana. Na kraju debate, debatantima, kao i ostalim učesnicima, kojih je bila prepuna učionica, obratio se Glavni imam Vehid ef. Arnaut koji je pohvalio polaznike, inicijativu, a posebno muallime Mehu ef. Avdića i Emin ef. Aletića, koji su predano prišli ovom projektu i uspješno ga realizirali. Bilo je ovo druženje i učenje mekteblija za pamćenje.

mevlud-bugojno10

 

mevlud-bugojno11

 

SUSRET POLAZNIKA MEKTEBA SA IMENOM POSLANIKA A.S.

 

„Da je ime Muhammed najspominjanije ime na zemlji svjedoči nekoliko činjenica; dok se uči Kur'an spominje se, dok se uči ezan spominje se, dok se klanja spominje se, dok se donose salavati spominje se, a to se dešava svakog momenta na zemaljskoj kugli, jer stalno neko uči Kur'an, klanja, ezani ili uči salavate", dio je izlaganja Salih ef. Indžića kojim se na veoma dopadljiv način  obratio polaznicima mektebske nastave Medžlisa Bugojno koji nose imena Muhammed, Ahmed, Mustafa, Mahmud i Mehmed. Ovi polaznici, njih 31, okupili su se u Kulturnom Centru Princeze Dževhere, gdje su, u mjesecu rođenja Poslanika a.s., učili o značenju časnog imena koje nose. Ove polaznike počastili su svojim nastupom mekteblije mekteba Poljice, koji su im proučili nekoliko odlomaka iz Kur'ana i recitovali prigodne pjesme o Poslaniku a.s.. Prisutnim polaznicima, njihovim  muallimima, i roditeljima obratio se Glavni imam, ističući važnost lijepih imena. Polaznicima sa imenom Poslanika a.s uručeni su prigodni pokloni, ali su i ostali učesnici počašćeni od strane džemata Poljice, na čelu sa vrijednim imamom, Rašid ef. Hubljarom. Posebnu zahvalnost na ovim i sličnim aktivnostima dugujemo Kulturnom Centru Princeze, koji uvijek pokazuju dobrodošlicu i susretljivost, kao i pomoć u realizaciji planiranih sadržaja.

mevlud-bugojno12

 

mevlud-bugojno13

 

Copyright © 2013 Rijaset Islamske Zajednice u BiH